پس از آن که وزارت آموزش و پرورش طالبان، مدارس آموزشی را به روی دختران در افغانستان مسدود کرد، اعتراضات گستردهای در داخل و خارج از افغانستان شکل گرفت. بسیاری از رهبران سیاسی و نهادهای حقوق بشری، و زنان افغانستان نیز با راهاندازی اعتراضات گسترده، از طالبان خواستند که مانع آموزش دختران نشود.
در این میان، آنجلا غیور که ساکن لندن است و قبلاً در افغانستان و ایران معلمی کرده است، همزمان با فروپاشی دولت پیشین افغانستان و مسلط شدن طالبان بر آن کشور، برای مبارزه با قوانین تبعیضآمیز طالبان در برابر زنان به اقدامی دست زد که با استقبال فراوانی مواجه شد. او در صفحه شخصیاش در اینستاگرام، از دوستانش تقاضا کرد که اگر توانایی تدریس دارند و حاضرند به صورت داوطلبانه در یک مدرسه کار کنند، مشخصات خود را به ایمیل او بفرستند. او سپس جزئیات ایدهاش را در مورد «مدرسه آنلاین هرات» با دوستانش در میان گذاشت.
دو روز پس از نشر آن درخواست، آنجلا بیش از ۷۰۰ پیام از افرادی دریافت کرد که همه آماده بودند تا به صورت داوطلبانه و رایگان برای آموزش دختران افغان دست به کار شوند.
اینگونه بود که «مدرسه آنلاین هرات» شکل گرفت. آنجلا غیور در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی گفت که ابراز تمایل صدها مرد و زن برای کمک به دختران افغان که طالبان آنان را خانهنشین ساخته و از حق آموزش محروم کردهاند، برای او الهامبخش بوده و انگیزهاش را برای این کار تقویت کرده است.
آنجلا در مورد ایجاد مدرسه آنلاین هرات گفت: «با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، پیامهای زیادی از سوی زنان و دختران افغانستان دریافت کردم و همه میپرسیدند که برای ادامه آموزش چه کار کنیم؟ من در بیرون از افغانستان زندگی میکنم و به ذهنم رسید که تدریس به صورت آنلاین، تنها کاری است که در این مرحله میتوانم برای دختران افغان انجام دهم. همین که به این کار اقدام کردم، با استقبال گستردهای مواجه شد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آنجلا تاکنون پنجبار مهاجرت کرده است. یک بار زادگاهش را از دست داده است، یک بار کودکیاش را، یک بار خانوادهاش را، و بار آخر که سه سال قبل به لندن مهاجرت کرد، چیزهای ارزشمندی در زندگیاش را جا گذاشت. اما او هرجا رفت، معلمیاش را با خود برد و به همین دلیل، در این مرحله که طالبان میلیونها دختر افغان را از حق آموزش محروم کردهاند، به تاسیس مدرسه آنلاین هرات همت گماشت.
آنجلا میگوید از چهارده سالگی در مراکز رسمی و غیررسمی آموزشی مشغول تدریس بوده است. او سالهای کودکی و نوجوانیاش را در ایران سپری کرده و در چهارده سالگی، کودکان مهاجر افغان را خواندن و نوشتن آموزش داده است. پس از بازگشت به افغانستان، در هرات به معلمی ادامه داده و بیشتر از ده سال در مدارس هرات تدریس کرده است. آنجلا مدتی در هلند زندگی کرده و آنجا نیز زبان و ادبیات فارسی تدریس کرده است و از سه سال پیش بدین سو که در لندن زندگی میکند، نیز به صورت آنلاین زبان و ادبیات فارسی تدریس میکند.
مدرسه آنلاین هرات که همزمان با مسلط شدن طالبان بر افغانستان به کار آغاز کرد، تاکنون ۲۰۰ کلاس تشکیل داده است. بیشتر از یکهزار دانشآموز در این کلاسها توسط ۲۰۰ آموزگار داوطلب آموزش میبینند و ۵۰۰ دانشآموزش دیگر نیز تا امروز ( پنجم نوامبر ۲۰۲۱)، در مرحله ثبتنام برای شرکت در کلاسهای آنلاین آن مدرسه حضور دارند.
آنجلا غیور میگوید، ۲۰ درصد از دانشآموزان این مدرسه آنلاین از ایران و بقیه از داخل افغانستان هستند. به گفته آنجلا، هزاران دانشآموز افغان که در ایران زندگی میکنند و از آموزش محروم هستند، نیز نیاز دارند به صورت آنلاین آموزش داده شوند.
در پی فروپاشی دولت پیشین افغانستان، هزاران خانواده از افغانستان به ایران گریختند و هنوز هم مرز زمینی و مسیر هوایی میان افغانستان و ایران به دلیل تلاش مردم برای فرار از کشورشان، پرازدحام است. بسیاری از کودکان این خانوادهها به دلیل نداشتن سند اقامت در ایران، از آموزش در آن کشور محروم هستند. به گفته آنجلا غیور، رده سنی دانشآموزان مدرسه آنلاین هرات که از افغانستان و ایران به این مدرسه پیوستهاند، از هفت سال تا ۳۵ سال است. او میگوید، بسیاری از دختران و زنان که در سالهای اخیر به دلایل مختلف ترک آموزش کردهاند، برای ادامه آموزش خود به آن آموزشگاه آنلاین رجوع کردهاند.
با این حال، موسس مدرسه آنلاین هرات میگوید چالش عمده شماری از دانشآموزان این مدرسه، گران بودن اینترنت در افغانستان است و به همین دلیل، گاهی در روند آموزش برخی از دانشآموزان اخلال ایجاد میشود.
به گفته آنجلا، او بهتازگی پیشنهاد کمک از سوی چند دانشگاه در بریتانیا و برخی از کشورهای اروپایی دریافت کرده است، و یکی از این دانشگاهها اعلام آمادگی کرده است تا برای مدرسه آنلاین هرات یک نرمافزار بسازد تا دانشآموزان بتوانند در نبود اینترنت نیز به صورت «آفلاین» از آن استفاده کنند. دانشگاه دیگری نیز وعده کرده است که در ثبت رسمی مدرسه آنلاین هرات کمک خواهد کرد تا آن آموزشگاه بتواند به عنوان یک نهاد آموزشی رسمی، به دانشآموزان گواهی تحصیلی ارایه کند.
آنجلا غیور میگوید که او و همراهانش به صورت غیر مترقبه و بدون آمادگی قبلی به ایجاد مدرسه آنلاین هرات اقدام کردند و به همین دلیل، امکانات این کار از قبل فراهم نبود. او میافزاید که چالشهای مدرسه آنلاین هرات به تدریج رفع میشوند و کار این مدرسه به کمک سازمانها و افراد داوطلب روز به روز گسترش خواهد یافت.
تدریس به زبانهای مختلف رایج در افغانستان، جذب دانشآموزان بیشتر از سراسر افغانستان، ارایه آموزش با بهترین کیفیت، توسعه آموزش بر مبنای رفع خشونت و تبعیض، و کمک به دختران و زنانی که تحت سلطه طالبان از حقوق انسانیشان محروم شدهاند، از اهداف عمده مدرسه آنلاین هرات است.
در شرایطی که میلیونها دختر از آموزش محروم شدهاند و دانشگاهها، دفاتر دولتی، شرکتهای خصوصی و بازار کار به روی زنان در افغانستان مسدود شده است، فعالیت مدرسه آنلاین هرات نمادی از مبارزه در برابر اقدامات تبعیضآمیز طالبان در افغانستان است.
هرچند ممکن است طالبان برای مسدود ساختن فعالیت این مدرسه در افغانستان نیز اقدام کند، آنجلا غیور، موسس و معلم این مدرسه، میگوید که با دقت مسایل امنیتی دانشآموزان را در نظر دارد و تحت هیچ شرایطی از کار برای دختران و زنان افغانستان دست نمیکشد.